Koopprocedure

Huis kopen in Hongarije
De koop van een huis gebeurt in Hongarije uitsluitend per ‘notariële akte’. In tegenstelling met Nederland of België, wordt deze akte of koopcontract niet opgesteld door een notaris, maar door een advocaat. In Hongarije heeft de advocaat de zelfde bevoegdheden als een notaris heeft in Nederland of België. De kosten van het opstellen van het koopcontract zijn in Hongarije voor de koper, maar geruststellend veel lager dan in Nederland of België. Het opstellen van het koopcontract door de advocaat kost (maximaal) 200,- euro, inclusief de kosten voor kadaster registratie.

Koopcontract
De koper en de verkoper komen samen de aankoopprijs en andere afspraken overeen. Deze afspraken worden vastgelegd in het koopcontract. Nadat het koopcontract door de advocaat is opgesteld, wordt deze door de koper en verkoper ondertekend. De ondertekening kan alleen bij aanwezigheid van de advocaat plaats vinden.* Na ondertekening wordt de koopsom betaald. Het is mogelijk deze contant of per bankoverschrijving of een combinatie van beide te voldoen. Voor meer informatie en mogelijkheden over de betaling van de koopsom van dit onroerend goed, kunt u contact opnemen met de eigenaar. De contactgegevens staan onderaan deze pagina.

Kadaster en overdrachtsbelasting
Na betaling van de koopsom, geeft de advocaat de opdracht aan het kadaster (Földhivatal) om het vastgoed op uw naam over te schrijven. U kunt direct van het boshuis gebruik gaan maken. Na drie maanden ontvangt u bericht van de Hongaarse overheid voor het betalen van de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting in Hongarije is 4% van de in het koopcontract vermelde koopsom.

De koop van het boshuis kan plaats vinden op advocatenkantoor Dr. Dobák Nándor in Kiskunfélegyháza of advocatenkantoor Dr. Németh Tímea te Mágocs. Advocaten Dr. Dobák Nándor en Dr. Németh Tímea spreken Hongaars en Engels. Beide kunnen zij voorzien in een Nederlandse en/of Engelse vertaling van het koopcontract.

*Wilt u na bezichtiging van het onroerend goed de koop vanuit Nederland of België laten plaats vinden? Dat kan. Dan wordt het koopcontract of machtiging bij het Hongaarse consulaat in Den Haag of Brussel ondertekend met de consul als getuige.

Voor meer informatie of een afspraak voor bezichtiging, kunt u contact opnemen met de eigenaar van het huis (Nederlandstalig):

E-mailadres: huistekoophongarije@gmail.com
Nederlands telefoonnummer: +31-655588869
Hongaars telefoonnummer: +36-209616646